Tajomstvá úspešnej cukrárky: Jožka Zaukolcová o láske, viere a sile prijať život taký, aký je
Za jej úsmevom sa skrýva viac, než len vôňa vanilky a čerstvo upečených zákuskov. Jožka Zaukolcová, dnes jedna z najuznávanejších cukrárok na Slovensku, prežila život, ktorý by mohol byť scenárom dojímavého filmu. Napriek tomu, že jej osud nedoprial všetko, po čom túžila, našla šťastie v láske, v pokore a v radosti, ktorú prináša každé nové cesto, ktoré sa zmení na sladké dielo.
Láska, ktorá dozrievala ako cesto
Keď si Jožka ako 32-ročná obliekla svadobné šaty, vedela, že robí krok, ktorý jej zmení život. Po jej boku stál Mirko, muž, ktorý síce nie je veľkým fanúšikom koláčov, no jej srdce si získal navždy. „Raz som si dala piaty kúsok koláča a on len neveriacky krútil hlavou,“ hovorí so smiechom.
Pred dvoma rokmi oslávili 20. výročie svadby – a ich vzťah pôsobí ako recept na dlhodobé šťastie: trocha trpezlivosti, štipka humoru a veľa vzájomnej podpory. A aj keď sa ich cesta rodičovstva nenaplnila, našli naplnenie v sebe navzájom. „Aj keď nám nebolo dopriate byť rodičmi, máme jeden druhého a silnú rodinu okolo nás. To je naše požehnanie,“ hovorí Jožka s pokorou, ktorá z nej robí ženu s veľkým srdcom.

Od malého mesta až medzi najlepších
Jožkin príbeh sa začal v Považskej Bystrici, kde sa narodila ako jedno z dvojčiat. Rodičia čakali chlapca, no narodili sa dve dievčatá – Jožka a Mária. Už ako malá pomáhala v kuchyni a cítila, že pečenie ju robí šťastnou. K svojej profesii sa však dostala náhodou – vďaka rodinnému známemu, ktorý jej poradil, aby skúsila cukrársku školu. „Už v prvom ročníku som vedela, že toto je moje povolanie,“ spomína.
Dnes je autorkou viacerých úspešných kníh, medzi nimi aj titulu Pečieme s Jožkou, v ktorom opisuje nielen recepty, ale aj svoje životné postoje. Za najnovšiu publikáciu získala tri nominácie na Pantha Rhei Awards – čo považuje za obrovskú poctu. „Bez podpory môjho manžela by som to nezvládla. Je mojím obrovským šťastím – trpezlivý, chápavý, milujúci muž s veľkým srdcom,“ napísala.

Cukrárka, ktorá objavila duchovnú cestu
Hoci sa jej meno spája najmä s tortami, Jožka prekvapila, keď sa po Nežnej revolúcii rozhodla pre štúdium teológie. Cítila, že jej život potrebuje aj duchovnú rovnováhu. „Bolo to šesť rokov plných hľadania a odpovedí. Pochopila som mnohé veci a moja viera sa prehĺbila,“ priznala pre portál slovoplus.sk.
Jej viera sa stala základom všetkého, čo robí – od pečenia až po to, ako vníma ľudí okolo seba. Možno práve preto jej dezerty pôsobia tak výnimočne – pretože sú plné nielen chuti, ale aj pokoja.
Spoločné úteky do ticha kúpeľov
Keď potrebuje vypnúť, spolu s manželom unikajú z každodennej rutiny. Ich obľúbeným miestom sú Luhačovice – kúpele, kde si užívajú ticho, dlhé prechádzky a čas len pre seba. „Cestovanie nám vracia do vzťahu novú energiu. Sú to chvíle, ktoré nás opäť spájajú,“ hovorí Jožka s úsmevom.

Život, ktorý chutí ako vďačnosť
V jej príbehu nie je miesto pre zúfalstvo. Aj keď jej osud nedoprial všetko, čo si vysnívala, dokázala svoj život naplniť láskou, tvorivosťou a vierou. Dnes inšpiruje tisíce ľudí, ktorí v jej torte či úsmeve vidia viac než len cukrárske umenie – vidia ženu, ktorá vie, že šťastie nie je o dokonalosti, ale o vďačnosti.
A možno práve preto Jožka Zaukolcová pečie tie najlepšie torty – pretože do každého jedného rezu vkladá svoje srdce.